Bomma’s gerecht: Koude tomatensoep

We hadden het grote plezier om Denise, moeder van Piet Huysentruyt, te verwelkomen bij Kaffee Damast. Denise is zo een vrouw waar wij naar opkijken.  En vat vol levenservaring en boordevol levenslust. Overal waar ze komt kent ze wel iemand. Na een ferme babbel en aangename kennismaking doken we samen met Denise de keuken in om twee van haar heerlijke gerechten te maken.  We lieten ons verleiden door een fris tomatensoepje en een heerlijke ossobuco à la mama Denise.
Het werd een inspirerende ochtend.

Wie is Denise?

  • Denise Creupelant werd 75 jaar geleden geboren in Sente
  • Trotse moeder van 3 kinderen: Jo, Lieven en Piet
  • Dochter van een vlasser
  • Voor de 1e keer met Walter Huysentruyt gedanst op het Sint-Ceciliafeest in Lendelede
  • Getrouwd in 1958 en samen naar Congo getrokken om er een koffieplantage te runnen
  • In september 1960 halsoverkop teruggekeerd uit Congo
  • Handel in linnen opgericht onder de naam Huysentruyt Textiles, het bedrijf waar dochter Jo nog steeds aan het roer staat

about-2Denise is een inspirerende vrouw met oog voor detail.  Dat merk je niet alleen aan haar eigen présence, maar ook aan de manier waarop ze kookt.  Alles moet juist zitten: geen conserven, altijd verse groente.  Niet zomaar een saus maar echte kalsfond.  Een andere weg bestaat er voor haar gewoonweg niet.  Zelfs de borden verlaten niet zomaar de keuken.  neen, de afwerking moet echt ‘af’ zijn.’Kijk maar eens naar de schilderijtjes die onze Piet op zijn borden tovert.  De mensen eten ook met hun ogen hoor.’

Het water komt je zomaar in de mond als Denise het over koken heeft.  Geen seconde is het stil in onze keuken.  Bomma Huysentruyt vertelt honderduit over haar avonturen in ‘de Congo’ en over haar band met vals.
En over Kortrijk natuurlijk, want hier in de streek liggen haar roots.

Aan haar lippen gekluisterd
Er zijn zo van die mensen waarvan je zegt: ‘Jij moet een boek schrijven!’
Meestal komt zo’n boek er nooit… Maar in het geval van Denise kwam het er wel.  het succes van de kookboeken van zoon PIet met hetzelfde recept evenaren was weliswaar niet het ultieme doel.  Neen, haar boek gaat over meer dan koken.
Het vertelt Denises bewogen leven vol sappige verhalen en anekdotes.
Haar boek is dan ook een ode aan alle hardwerkende moeders en grootmoeders van Vlaanderen.

Screen Shot 2016-04-03 at 21.33.17

Koude tomatensoep

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 middelgrote, rijpe, lekkere tomaten
  • 200 tot 250 ml Extra Virgin olijfolie
  • 1 niet te groot teentje knoflook
  • een scheutje balsamicoazijn
  • tabasco
  • een topje ketchup
  • een snuifje zout naar smaak
  • voor de garnering heb je garnaaltjes en Parmezaanse kaas nodig

Bereiding (15 à 30 min)

  1. Pel de tomaten of emondeer ze: breng gezouten water aan de kook, dompel je tomaat er een 10 seconden in, haal ze er snel weer uit, snijd met een scherp mesje in het vel en verwijder de vellen.  (Sommige chefs snijden eerst een kruisje in de tomaten voor ze ze in het kokend water dompelen).
  2. Verwijder de zaden uit de tomaten (gooi de zaden en het sap niet weg!).  Doe het tomatenvlees in een blender en pureer op hoogste snelheid (een halve minuut).
  3. Plet ondertussen het knoflookteentje fijn.
  4. Voeg na 5 minuten het geplette knoflookteentje, wat zout, een scheutje balsamicoazijn, een topje ketchup en een beetje tabasco toe.
  5. We gaan nu emulsifiëren: dus langzaam mengen en beetje bij beetje olie toevoegen.  Heeft het deksel van je blender een opening, giet dan de olijfolie langzaam hierdoor terwijl je de blender op lange snelheid laat mengen.  Heb je geen opening, voeg dan een beetje olie toe, meng en herhaal tot je een smeuïge soep krijgt.
  6. Proef van de soep en voeg indien nodig meer balsamicoazijn, zout of look toe.
  7. Serveer deze tomatensoep koud met garnaaltjes en schilfers Parmezaanse kaas.