Stoere bruine meets pittige blonde

Gulden spoor

Hun geschiedenis

We kennen Manten & Kalle als de 2 uurslagers op het Kortrijkse Belfort. De eerste sporen van Manten gaan terug tot de middeleeuwen.  Hij gaf toen al de juiste tijd aan, maar werd na de slag van Westrozebeke in 1382 door de Fransen ontvoerd naar Dijon.  Enkele jaren na zijn ontvoering kreeg Kortrijk een nieuwe Manten die in het midden van de 15de eeuw het gezelschap kreeg van Kalle.  Rond 1520 verdwenen ze uit het straatbeeld, maar in 1926 doken ze opnieuw op als reuzenpoppen in een grote Kortrijkse stoet.  Gespsonsord door de Grand Bazaar kreeg Kortrijk in 1961 2 nieuwe uurslagers.  Sindsdien zijn ze onafscheidelijk: Manten slaat het uur, Kalle neemt het half uur voor haar rekening.

Bij Kaffee Damast houden we niet van confrontaties.  We willen verzoenen in plaats van uit elkaar te drijven.  Maar soms helpen confrontaties ons om keuzes te maken.  Zoals op de menukaart.  We spelen graag twee bieren tegen elkaar uit: Manten en Kalle.
Aan jou de keuze!

MANTEN – GULDEN SPOOR DUBBEL

Manten is een volmout dubbel bruin bier van slechts 6%.  De smaak evolueert in de mond van karamel naar gebrande schocolade.

Er worden geen kruiden aan toegevoegd en je kan volop genieten van secuur uitgekozen moutsoorten uit de streek.  Manten is zeer donker van kleur en heeft een mooie, volle schuimkraag.

Dit biertje is erg licht in de mond en heeft een droge nasmaak.

KALLE – GULDEN SPOOR TRIPEL

Kalle is een blonde, pittige en doordachte tripel met een alcoholpercentage van 8%.  Om de fruitige smaak te verkrijgen, werd koriander toegevoegd. ‘Kalle’ betekende in de middeleeuwen ‘de hoogst geplaatste vrouw’ in Kortrijk.  Nu is het eerder een West-Vlaams scheldwoord voor een domme of vervelende vrouw.  Deze mooie gouden tripel met witte kraag is een fruitig biertje met een bittere nasmaak.

Brouwerij Gulden Spoor

Het verhaal van Manten & Kalle inspireerde Brouwerij Gulden Spoor tot het brouwen van twee lekkere bieren.  Bierkenners Pieter, Kim en Bjorn maken alleen gebruik van streekprodcuten en brouwen nog altijd op de traditionele manier.

In de schaduw van restaurant ’t Rusteel in Gullegem hebben zij intussen een hypermoderne brouwerij ontwikkeld die twee keer per dag kan brouwen, een opslagcapaciteit heeft van 285 hectoliter en tot 6000 flessen per uur kan bottelen!

Neem een kijkje op hun website www.guldenspoor.be.