De Bavette: Ilse Dedeken

Schermafbeelding 2018-06-04 om 14.42.59

In een notendop

  • 40 jaar jong
  • Gediplomeerd goudsmid.
  • Specialiseerde zich verder in taxatie van antiek juwelen en zilver, diamanten edelsteenkunde
  • Werkte eerst vijf jaar in het buitenland, onder meer voor Sotheby’s. Kwam in 2002 naar België terug en ging aan de slag bij Verilin, als rechterhand van haar moeder. Vorig jaar nam ze samen met haar man en haar zus de leiding over.

In de rubriek De Bavette vragen we aan een bekend gezicht uit de streek om zijn of haar favoriete gerecht te kiezen. Dat we dan met veel goesting in onze keuken klaarmaken. Artistieke duizendpoot Wim Opbrouck gaf De Bavette in het vorige menuzine door aan Ilse Dedeken, commercieel bestuurder van Verilin uit Heule. Zij gaat voor de sliptong met verse tartaar, een smakelijke klassieker bij Kaffee Damast.

Wie bij de opening van Texture een damasten tafelkleed van Wim Opbrouck op de kop heeft kunnen tikken, zal het beamen: het zijn pareltjes die ze bij Verilin afleveren. Dat ze het linnen bovendien volledig in eigen huis produceren, maakt het verhaal van het familiebedrijf uit Heule alleen maar straffer. Commercieel bestuurder Ilse Dedeken: “We kiezen er bewust voor om klein te blijven en ons op maatwerk toe te leggen. Klanten komen bij ons omdat ze iets bijzonders willen. Omdat we kleine runs doen en alles zelf weven en afwerken, kunnen we exact op hun wensen inspelen.”

Op grootvaders wijze

Ilse, haar echtgenoot en haar zus Anne-Sophie zijn intussen de derde generatie aan het roer van Verilin. “Ook al was ik pas zes toen mijn grootvader overleed, zijn filosofie leeft verder. Net zoals hij kiezen we voor kwaliteit en authenticiteit. We werken met eerlijke materialen, vaak van Belgische makelij, en produceren op een hoogwaardige manier.” Tegelijk daagt het trio zichzelf uit door naar nieuwe toepassingen te zoeken. Door met ontwerpers en kunstenaars samen te werken, andere technieken uit te proberen en materialen te combineren, blazen ze het oude vakmanschap nieuw leven in. En die keuze valt duidelijk in de smaak. Voor het bedlinnen ‘Al slapend rijk worden’, ontworpen door Sofie Lachaert en Luc d’Hanis, ontving Verilin in 2014 het prestigieuze Henry van de Velde-designlabel. Ook de namen op hun klantenlijst zijn niet van de minste. Van Sergio Herman tot Stad Kortrijk, van een conceptstore in Kopenhagen tot de Amerikaanse ambassade, allemaal doen ze een beroep op de kunde van de Kortrijkse linnenspecialist.

2 à 3 keer per week op restaurant

Omdat er zoveel chef-koks kind aan huis zijn bij Ilse, schuift ze ook zelf heel regelmatig de benen onder tafel. “Voor mijn job ga ik gemiddeld twee à drie keer per week op restaurant. Om dat ritme vol te houden zonder overtollige kilo’s mee te moeten zeulen, probeer ik niet te zot te doen. Ik kies zoveel mogelijk voor lichte, gezonde gerechten. Verder apprecieer ik het als de kok met pure, regionale en seizoensgebonden producten werkt. Authenticiteit op het bord, zeg maar.” Helemaal in de lijn daarvan bestelt Ilse bij Kaffee Damast de ‘sliptong met verse tartaar’. “Misschien een brave keuze, maar ik hou van de eenvoud en de smaak van die vis. Sowieso is tong mijn favoriet, al van toen ik kind was. Als hij zoals hier juist bereid wordt, dan moet je daar weinig extra’s aan toevoegen.” Dat Ilse haar gerechtje op het zonnige terras voor het Kaffee kan verorberen, stemt haar helemaal gelukkig. “Ik vind dit een van de beste plekken in de stad. Het is hier rustig, vlot bereikbaar met de fiets en er zit altijd wel iemand die je kent. Merci dus Cindy om deze vergeten hoek nieuw leven in te blazen. (lacht)”

De bavette gaat naar…

Zoals de traditie het wil, vragen we aan onze gast om De Bavette aan een volgend proefkonijn door te spelen. Ilse Dedeken denkt aan Jo Libeer, vroeger topman van Voka en tegenwoordig voorzitter van de Kortrijkse editie van het Festival van Vlaanderen én CEO van de Stichting Interieur. Dat laatste was voor de jurist uit Wevelgem een beetje thuiskomen, want hij nam de operationele leiding van de beurs in de jaren tachtig al enkele jaren op zich. Ilse Dedeken ontmoette Jo Libeer recent naar aanleiding van Verilins deelname aan Interieur. “Het is de eerste keer dat we van de partij zijn. We kijken ernaar uit om ons Belgische verhaal te vertellen.” Hoe Jo Libeer zijn terugkeer bij Interieur heeft ervaren, daar vertelt hij in de volgende Bavette vast alles over.