De Bavette: Jo Libeer

Jo Libeer

In een notendop

  • 61 jaar jong
  • Gehuwd
  • Woont in Wevelgem
  • 1 zoon, topmuzikant Julien Libeer
  • Werkte 32 jaar bij Voka, waarvan de laatste zes jaar als afgevaardigd bestuurder
  • Afgevaardigd bestuurder van Stichting Interieur
  • Voorzitter van vzw Het Wilde Westen en vzw Buda

In de rubriek ‘De Bavette’ gaan we op zoek naar het favoriete gerecht van een bekende of minder bekende medemens. In de vorige editie gaf vlasmadam Ilse Dedeken de Bavette door aan Jo Libeer. Die koos voor gegrilde Kortrijkse bil met schorseneren.

Aan de vooravond van de designbiënnale Interieur hebben we een geanimeerd gesprek met Jo Libeer, sinds kort de nieuwe afgevaardigd bestuurder van Stichting Interieur. Het is een van de nieuwe passies van Libeer die na een carrière van meer dan 32 jaar bij Voka (de vroegere Kamer van Koophandel) weer thuiskomt in Kortrijk. Al relativeert hij dat meteen. “Ik heb nog nooit zo internationaal gewerkt als nu bij Stichting Interieur. Boeiend is het zeker. Al dat jong geweld aan het werk zien, is fascinerend. Het is een van de missies van Interieur: jonge gasten kansen geven. We halen de wereld naar Kortrijk en zeggen letterlijk en figuurlijk: The Floor is Yours.”

Tegen de stroom

“Ons antwoord op alle mainstream is om jonge mensen die eigen, nieuwe producten ontwerpen, een forum te geven. De toekomst is aan hen en dat is al van in den beginne de taak van Stichting Interieur: het mag geen microscoop zijn van wat is, maar moet een telescoop zijn van wat zal komen.” Aan de manier waarop Jo praat – over de sterk veranderende wereldbeelden, de aanstormende generaties of de meerwaarde van betekenis en belevenis – is het meteen duidelijk dat hij zich goed voelt in zijn nieuwe rol. “Het is fijn vast te stellen hoe sterk Kortrijk veranderd is. Het negativisme is eruit, je voelt een nieuwe fierheid. En die is oprecht, los van politieke kleuren. Ik zie een duidelijke positieve onderstroom en dat is ooit anders geweest. ”Het stadsprogramma van Interieur speelt zich af op en rond de site van Texture en Kaffee Damast. “Geef toe, een fantastische plek toch. Ga op de bovenste verdieping van Texture staan en geef je ogen de kost. Je ziet de Leie, de Noordbrug, een urban basketbal terrein, oude industriële panden en een museum. Het lijkt wel New York: een prachtige microkosmos voor het stadsprogramma van onze biënnale.Die stedelijke vibe voel je ook in Kaffee Damast. En als er dan nog Kortrijkse bil op de menukaart staat, dan voel ik me helemaal verbonden met de streek. Want Kortrijkse bil, dat is toch de vitello tonnato van Zuid-West-Vlaanderen?”

Mijn eerste keer…

Jo Libeer leerde Kortrijkse bil kennen via Stefaan De Clerck. Hij herinnert zich nog heel goed wanneer hij het voor het eerst proefde: in 1984. “Stefaan had namelijk de gewoonte om telkens Kortrijkse bil te serveren als hij vrienden bij hem thuis uitnodigde. Ik kende het niet, maar het was gemaakt van ingrediënten waar ik verzot op ben: kalfsvlees en schorseneren. Zo werd Kortrijkse bil een van mijn favoriete gerechten!”.

De bavette gaat naar…

Jo geeft de Bavette met veel plezier door aan Joost Fonteyne. “Joost is een man die van vele markten thuis is. Hij is niet alleen de bezieler van vernieuwende concepten als Festival van Vlaanderen en samen met Tom Vangheluwe van De Kreun de trekker van de nieuwe vzw Het Wilde Westen. Joost is ook een heel begenadigde kok. Weet je, toen Matthieu Beudaert begon met zijn intussen toprestaurant Table d’Amis, stond er een goede vriend aan zijn zijde om nieuwe recepten uit te proberen. Jawel, dat was Joost Fonteyne …”