De Bavette: Joost Fonteyne

Joost Fonteyne

In een notendop

  • 53 jaar
  • Gehuwd met Gerda
  • Bezieler van Wilde Westen
  • Vader van Lisa (22) en Sam (20)
  •  Cultuurminnaar
  • Levensgenieter
  • Gepassioneerd door koken en eten

In de rubriek ‘De Bavette’ gaan we op zoek naar het favoriete gerecht van een bekende of minder bekende medemens. In de vorige editie gaf Jo Libeer de Bavette door aan Joost Fonteyne. Die koos voor de huisbereide garnaalkroketten van Kaffee Damast.

We ontmoeten Joost op een historische dag. “Dertig seconden heeft het geduurd. Dertig seconden!” Zo lang had Wilde Westen vanmorgen nodig om 600 kaarten te verkopen voor een optreden van alt-J. Een record. Wilde Westen, horen we u denken? Ja, dat is de naam van de nieuwe cultuurorganisatie die De Kreun en het Festival van Vlaanderen Kortrijk bundelt.

The Wild Wild West

“Wilde Westen is operationeel sinds 1 januari 2017, maar in onze hoofden zijn we er al veel langer mee bezig. Twee zaken kwamen op een bepaald ogenblik samen: de oproep van minister van Cultuur Sven Gatz om als cultuursector na te denken over hoe we ons in de toekomst zouden organiseren én de ambitie van Kortrijk om verder uit te groeien tot een echte muziekstad. Het wekte bij Tom Vangheluwe (De Kreun), Lieselotte Deforce (ex-directeur Schouwburg Kortrijk) en mezelf een nieuwsgierigheid op: wat als we het nu eens anders aanpakten? Wat als we nu eens puur met muziek bezig zouden zijn, los van genres en organisaties, klassiek en hedendaags bij elkaar?”

Over mijlpalen en keerpunten

Wilde Westen werd het zoveelste kantelmoment in de loopbaan van Joost. “Het is vreemd, om de zes à zeven jaar heb ik zo’n mijlpaal in mijn carrière. Ik studeerde orthopedagogie, maar kwam via mijn stage bij het Speeltheater van Eva Bal toch in de culturele sector terecht. Via bardienst bij Limelight ben ik daar aan de slag gegaan. Eerst als programmator, later als directeur. Een volgend keerpunt was de fusie tot Buda Kunstencentrum. Ondertussen groeide Happy New Ears uit tot Festival van Vlaanderen Kortrijk en nu Wilde Westen.” Bijna was Joost nog een ander pad ingeslagen, want enkele jaren geleden volgde hij een koksopleiding. Een uit de hand gelopen hobby, noemt hij het. Even overwoog hij om er professioneel voor te gaan, maar uiteindelijk bleef hij trouw aan de culturele sector. “Koken is voor mij de ideale uitlaatklep na een drukke, stressy dag. Dan is er niets ontspannender dan het aansnijden van een jonge prei.”

Geirnaars? Geirne!

Gepassioneerd, zo kan je Joost het best omschrijven als het over koken gaat. In zijn stadstuin heeft hij meer dan zestig eetbare planten staan, samen met vrouwlief gaat hij het hele jaar door plukken
in de Grenshoeve in Bellegem en komt hij enkele avonden per maand met vrienden samen om biodynamische wijnen (low intervention wines in het Engels) te proeven. “Ik vind het fijn en vaak verrassend om daar zo bewust mee bezig te zijn. Vaststellen dat er toch nog meer dan vijftien soorten zijn waar je in de wintertuin uit kan kiezen, dat is toch fantastisch. Zo heb ik deze winter roodlof volop ontdekt, heerlijk in winterse slaatjes.” Maar vandaag kiest Joost voor een echte klassieker: garnaalkroketten! “Als je het mij vraagt, zijn dit de kreeftjes van de Noordzee. We beseffen het niet altijd, maar die ‘geirnaars’ zijn echt een uniek product. Het pellen van de garnalen, het gebruik van de karkassen voor het maken van een goede basis en dat dan verwerken in huisgemaakte kroketten, zalig. Om ten slotte te serveren met een Rodenbach: wat wil je nog meer?”

De bavette gaat naar…

Joost geeft de Bavette door aan Pascal Vandenhende. “Samen met zijn vrouw Annemie is Pascal de bezieler van Boekenhuis Theoria, één van de nieuwe hotspots in Kortrijk. Kookboeken vliegen er buiten, maar ik ben benieuwd of Pascal ook zelf culinaire ambities koestert. Wat zou zijn lievelingsgerecht zijn?”