De Bavette: Katrien Callens

Schermafbeelding 2020-01-23 om 17.39.02

In een notendop

geboren in de Verenigde Staten en opgegroeid in Geraardsbergen. Woont in Kortrijk samen met haar dochter en haar hond

Vrijzinnig humanistisch consulent, staat er op het naamkaartje van Katrien Callens te lezen. Ze kreeg de Bavette doorgestuurd van Lode Steenhoudt. Ze is alvast blij dat ze tijdens ons gesprek kan toelichten wat dat inhoudt, want een dergelijke jobtitel leidt nog al te vaak tot wenkbrauwengefrons. “Ik ben tewerkgesteld bij het Huis van de Mens in de Overleiestraat. Met onze ploeg verzorgen we vrijzinnig humanistische plechtigheden zoals huwelijken of uitvaarten, maar doen we ook aan psychische begeleiding van mensen die het moeilijk hebben. Of we staan hen bij als ze vragen hebben over een waardig levenseinde.”

DUBBELE NATIONALITEIT

Katrien werkt al achttien jaar bij ‘het Huis van de Mens’. Haar job was trouwens de aanleiding om in Kortrijk te komen wonen. “Hoewel mijn grootmoeder afkomstig is van Kortrijk, ben ik hier niet opgegroeid. Mijn kindertijd speelde zich voornamelijk af in Geraardsbergen, al werd ik in de Verenigde Staten geboren. Mijn vader, een prof wiskunde, doctoreerde er namelijk zes jaar aan Yale University. Vandaar mijn dubbele nationaliteit.” Studeren deed Katrien in Gent, waarbij in alles wat haar boeide, de mens steeds centraal stond. Na haar studies criminologie en communicatiewetenschappen, bleek haar honger nog niet gestild en studeerde ze ook nog Morele Begeleiding. Een tweejarige licentie die haar leven een belangrijke wending gaf.

MET GEVOEL

“Ik leerde er bezielende fi guren als Etienne Vermeersch kennen die mijn wereldbeeld overhoop haalde. Hoewel ik katholiek opgevoed ben, besefte ik daar dat elke mens zelf zin moet geven aan zijn leven. Niemand anders bepaalt dit voor ons, ook geen god. We hebben dat zelf in de hand. Dat is voor mij het sterkste inzicht. Ik ben dan ook niet vrijzinnig om mij af te zetten tegen het instituut Kerk. Als mensen daarmee zin kunnen geven aan hun leven, waarom niet? Maar voor mij kan het ook anders.” Na haar studies kreeg Katrien het aanbod om in de Guldensporenstad te komen werken. Haar job zorgt vaak voor intense momenten. “In alles wat ik doe, steek ik zoveel mogelijk gevoel. Als ik een koppel in het huwelijk help treden, heb ik er graag een klik mee. Net zoals wanneer ik iemand begeleid naar zijn levenseinde. Het mooiste compliment dat ik dan ook na een plechtigheid kan krijgen, is dat mensen een band voelden.”

DE DINGEN VAN ZICH AFZETTEN

“Ik wandel graag en mijn Spaanse windhond trekt me naar buiten. Met plezier.” Die wandelingen brengen haar doorheen de hele stad waarbij ze af en toe halt houdt bij een koffiebar of Kaffee Damast. “Het is fi jn om een dergelijke plek te hebben op wandel afstand. In de zomer zit ik er graag op het terras, uitkijkend op de Leie. In de winter kies ik er steevast voor een hartelijke warme hap. Zoals de vol-au-vent waarvoor Katrien voor de gelegenheid de Bavette om deed…

KATRIEN GEEFT DE BAVETTE DOOR AAN…

Sophie Vanwynsberghe. “Sophie is een jonge creatievelinge die in de gebouwen van het Sint-Amandscollege zelf stoffen weeft. Voor mij ontwierp ze een sjaal en een tasje. Ik typeer haar als een zachte en pure persoonlijkheid die best trots mag zijn op wat ze doet.”