De Bavette: Lieven Neirinck

lieven-neirinck-bavette

In een notendop

  • Bezieler van Het Pakt, Kortrijks kunstenaarscollectief
  • Vader van 2 kinderen, 10 en 13 jaar
  • Docent fotografie deeltijds kunstonderwijs in Gent

De kans is reëel dat je Lieven Neirinck niet kent. En dat hoeft niet echt te verwonderen. Nochtans duidde architect Steven Vandenborre de bezieler van Het Pakt aan als een inspirerende Kortrijkzaan. Wij nodigden Lieven dan ook graag uit in Kaffee Damast en deden hem De Bavette om.

De guitige Lieven woont eigenlijk om de hoek, op wandelafstand van Kaffee Damast. In een wat verscholen pand vlak bij de Menenpoort woont Lieven samen met zijn twee kinderen van 10 en 13. De creatieve duizendpoot is fotograaf van opleiding en geeft les in het deeltijds kunstonderwijs in Gent waar hij volwassenen de kneepjes van de lens leert. Maar hij is ook de grote bezieler van Het Pakt, een Kortrijks kunstenaarscollectief. “Het Pakt is een groep van vrienden die samen durven springen. Allemaal hebben we onze eigen creatieve specialiteit. Ik noem mezelf graag de turbulentiespecialist van het gezelschap. Ik zet de boel graag in vuur en vlam met nieuwe ideeën en concepten waar we dan multimediale installaties van maken. We zijn dan ook een graag geziene gast op internationale kunstenfestivals. Zo waren we een van de projecten toen Mons in 2015 Culturele Hoofdstad van Europa was en bouwden we deze zomer voor de derde keer een installatie in het Portugese Sintra. Het werd een ode aan de volle maan. Ons werk werd er enthousiast onthaald en we trekken er de komende maanden mee door Europa.”

Groeten uit Kortrijk..

Lieven zit met Het Pakt dus vaak in het buitenland, maar in eigen stad en streek is zijn gezelschap een stuk minder bekend. Alhoewel, misschien ken je Het Pakt wel van de drijvende stolpen op de Leie of van de Wenstoren op de Grote Markt een aantal jaar geleden. Nochtans houdt Lieven enorm van zijn stad. “Ik onderteken mijn mails altijd met ‘Groeten uit Kortrijk, city of possibilities’. Dat meen ik ook. Kortrijk is voor mij een vrijhavenwaar ik graag onderduik, waar ik niet op de vingers getikt word, waar ik op mijn gemak kan flaneren.” In Kaffee Damast komt Lieven geregeld op adem. “Ik apprecieer deze plek. Hier kom ik graag iets drinken. Op zonovergoten dagen installeer ik me op het rustige terras om te genieten. Hoe ouder ik word, hoe meer ik de stilte opzoek. Daar ligt volgens mij een van de uitdagingen voor Kortrijk: meer stilteplekken creëren.” De honger stillen doet Lieven in Damast steevast met een dagschotel. “Niets is zo democratisch als een dagschotel. Ik hou wel van het laagdrempelige, iedereen gelijke kansen, geen hautain gedoe. Tegelijk zit er een stukje avontuur in. Toen ik daarnet thuis vertrok, wist ik bijvoorbeeld nog niet wat ik nu zou eten …”

lieven geeft de bavette door aan…

“Ik ken Lode Steenhoudt al een hele tijd. Hij volgde jaren geleden nog een opleiding aan de Academie in Tielt waar ik les gaf. Nadien startte hij met zijn eigen Chemisch Circus met wie Het Pakt al mooie dingen realiseerde. Ik ben fan.”