De Bavette: Lode Steenhoudt

lodesteenhoudt

In een notendop

  • 44 jaar
  • opgegroeid in Vichte
  • woont in Kortrijk
  • samen met Inge Devoldre
  • papa van Lou

In deze rubriek geeft een bekende of minder bekende Kortrijkzaan het Damast-slabbetje door aan iemand die hem of haar inspireert. In het vorige nummer gaf Lieven Neirinck de Bavette door aan Lode Steenhoudt van het Chemisch Circus.

Uitgerekend op de verjaardag van zijn dochter Lou schuift Lode Steenhoudt bij Kaffee Damast aan voor de lunch. “Ik ben niet meteen de grootste verhalenverteller”, waarschuwt Lode meteen. Wat volgt, bewijst het tegendeel. Lode is de bezieler van het Chemisch Circus, een Kortrijks audiovisueel productiehuis met een uitgesproken interesse voor human interest. Het Chemisch Circus ontwikkelt niet alleen tv-formats van a tot z of brouwt stemmige bedrijfsreportages, het brengt bijvoorbeeld ook de boeiende ondernemersverhalen van Local Heroes. Reportages die je bij je bezoek aan de Budascoop ongetwijfeld al zal opgemerkt hebben.

De kracht van het beeld

Nochtans liet niets vermoeden dat Lode ooit in de wondere wereld van het beeld zou terechtkomen. Hij had er al bijna een volledige opleiding Scheikunde-Milieukunde opzitten toen hij besefte dat dat toch zijn wereld niet zou worden. Uiteindelijk volgde hij zijn hart en kwam hij na het RITS in Brussel terecht in een opleiding videokunst aan de academie in Tielt. Met als lesgever… Lieven Neirinck. “Lieven beloofde me dat hij mij geen technieken zou aanleren, want daar had ik geen zin in. Hij leerde me wel beeldend te denken. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor.”

Vooraleer Lode ging werken voor een bedrijf dat aan livechirurgie deed (“ik filmde overal ter wereld operaties die vervolgens op congressen getoond werden”), trok hij met kunstinstallaties het land rond. Een van die performances kreeg de welluidende naam ‘De bouillonkeizer en zijn chemisch circus van knoppen en draden’ mee. Toen hij enkele jaren later (na een korte tussenstop bij VRT) zijn eigen productiehuis oprichtte, was de naam Chemisch Circus snel bedacht.

Mensen met een verhaal

“Sinds 2008 ga ik met een groep gelijkgezinden graag op zoek naar human interest. Het zijn niet meteen de verhalen op zich die me interesseren. Ik word vooral geboeid door wat anderen eruit kunnen leren. Ik heb bewondering voor mensen die hun leven een andere richting durven te geven door wat ze meemaken. Als mensen me vragen wat ik het liefste doe, dan is dat het audiovisueel vertalen van levenswijsheden naar andere mensen toe. Een hele mond vol, niet?”