De Bavette: Vincent Van Quickenborne

Vincent Vanquickenborne

In een notendop

  • 41 jaar jong
  • geboren en getogen in Kortrijk
  • Licentiaat in de rechten aan de KULeuven
  • Federaal volksvertegenwoordiger voor Open VLD
  • Burgemeester van Kortrijk
  • Gehuwd met Anouk Sabbe
  • Favoriete drank is een glas rode syrah

Kaffee Damast maakt speciaal voor Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne zijn absolute lievelingsgerecht:  een tomate farcie om duimen en vingers van af te likken.

Iedereen kent onze burgervader als een erg sociale en mondige man.  Maar is hij ook zo spraakzaam als we hem zijn favoriete gerecht voorschotelen?

De absolute nummer één van vincent is ‘Tomaat gevuld met gehakt’, oftewel ’tomate farcie’ zoals vele Kortrijkzanen het zouden noemen.
Zijn ogen fonkelen als hij van wal steekt.  ‘Ik at het als jonge gast vaak op woensdagmiddag.  Mijn moeder kon het lekker klaarmaken.  Moeilijk is het niet, maar het is wel een gerecht met pure smaken, zonder franjes.  Ik opteer het liefst voor een mengeling van runds- en kalfsgehakt, maar wie nog zuiverder wil gaan, kiest enkel kalfsgehakt als vulling.  Ik hou sowieso van warme tomaten.  Ze geven een zekere sappigheid aan het gerecht.  Als afwerking kies ik voor een sausje gebaseerd op het vocht dat vrijkomt uit de vulling, opgebonden tot een licht tomatensausje.  Mijn vrouw Anouk maakt ze als de beste.

Ik kan niet kiezen

De burgemeester kon ook gekozen hebben vor de bekende ‘Kortrijkse klakkaards’, maar hij probeert minder brood te eten dezer dagen.  ‘Anoek en ik eten de laatste tijd ‘low carb’.  We doseren onze porties vlees, zetten in op veel verse groenten en fruit, noten en zaden en zo weinig mogelijk pasta en brood.  ’s Morgens nemen we wel een stevig ontbijt met spek en eieren.
Als ik eerlijk ben moet ik toegeven dat het vooral Anouk is die bij ons in de kookpotten roert.  Het zou al te makkelijk zijn om te stellen dat ik nauwelijks kook uit tijdsgebrek, omwille van mijn drukke job.  Ik ben er gewoon niet zo voor in de wieg gelegd én ik heb het geluk dat Anouk er wel in uitblinkt.

De burgervader en Kaffee Damast

‘Ik zak graag af naar Kaffee Damast.  Het is een plek met een ziel, perfect verweven met het nieuwste museum van Kortrijk.  Oud en nieuw samen.  Texture brengt de vlastraditie van onze stad mooi in beeld.  Ik vind het fijn dat Kaffee Damast dat respect voor Kortrijkse traditie integreert in alles wat ze doen.  Meer nog, met nieuwe initiatieven brengen ze extra leven in de brouwerij.

Zo vind ik het super dat er in Kortrijk weer een plek is waar live jazz gespeeld wordt.  Die jamsessies zorgen toch wel voor een apart sfeertje.  Ik kan in bewondering staan voor goeie muzikanten, drummers in het bijzonder.  Gasten die zomaar een solo uit de drumsticks toveren en een eigen vibe creëren.  Als jonge snaak wilde ik zelf drummer worden, maar een gebrek aan ritme heeft daar een stokje voor gestoken.

Het was trouwens Ivan Carlier – later bekend als Johny Turbo – die me destijds buisde voor mijn drumexamen.