Let’s Swing

Kaffee Damast is een plek die jazzmuziek al langer hoog in het vaandel draagt. Binnen die unieke sfeer is nu een nieuw kindje geboren: Dinner&Dance! Ronja en Bram uit Kuurne stonden mee aan de wieg ervan.

Al jaren organiseert Kaffee Damast op zondagavond de zogenaamde Vlazz Jazz Jam Sessies. Een Jazz Combo met muzikanten die samen freewheelen en een eigen vibe creëren. Vaste begeleider van die jamsessies is muzikant Andy Declerck, docent aan het Conservatorium van Kortrijk. Trouwe bezoekers zijn dansers Ronja en Bram van het gezelschap ‘The Cherry Dots’. En zij hebben elkaar nu gevonden, de muzikant en de dansers. “Andy had eerder al eens swinglessen bij ons gevolgd. We kenden elkaar dus al langer, maar op die bewuste avond in Kaffee Damast hebben Andy, Kris (de drummer) en ik de koppen pas echt bij elkaar gestoken. “Wat als je nu eens een echte swingband zou oprichten, met dwarsfl uit, zou dat niet bijzonder zijn?”, zo vertelt Bram. En zo geschiedde: de swingband Ten Square Feet was geboren. Een unieke band, volgens Bram. “Ik ken eigenlijk maar één swingjazzband die ook met dwarsfl uit werkt en die is Amerikaans. We mogen dus best trots zijn op de eigen sound van Ten Square Feet.”

DINNER & DANCE

Nu gaan Bram, Ronja, Andy en Kaffee Damast nog een stapje verder met hun nieuwe concept Dinner&Dance. Het concept is eenvoudig: eerst samen eten, dan de tafels opzij en dansen maar. “Eerlijk? Eigenlijk zijn we zelf heavy foodies. Nooit sluiten we een repetitie af zonder lekker eten” zegt Bram. En Kaffee Damast heeft nu eenmaal een goede keuken met heerlijke gerechten. Vaak merken we bij studenten van ons dat zij de smaak van het dansen te pakken hebben, maar wat verlegen zijn om op mensen af te stappen. Met Dinner&Dance combineren we nu beide werelden: bij een lekkere maaltijd leren we elkaar eerst beter kennen en genieten we nadien van een toffe avond met veel dans.”, zo gaat Ronja verder.

ENERGIEK DANSEN

Met Dinner&Dance gaan ze trouwens volledig mee in de filosofie van de lindy hop-dans die op zulke avonden gedanst wordt. “Lindy hop dateert uit het midden van de jaren ’30. Het was eigenlijk de Afro-Amerikaanse gemeenschap in Harlem die een eigen variante bedacht op de charleston. Zij creëerden een eigen energieke en vrije dans waar net die verbroedering centraal staat…”

Ook zin om mee teeten en nadien de beentjes te strekken?

Schuif op 1 februari of 30 mei aan bij Dinner&Dance@Kaffee Damast. Lukt deze datum niet? Geen nood, kijk snel hier waar je een overzicht van al onze activiteiten terug kan vinden. Opgelet, vooraf inschrijven om aan te schuiven aan tafel bij ‘Dinner&Dance’ is wel verplicht. Na het eten is de dansvloer open voor iederen die zin heeft om een dansje te plaatsen