Spelen met vuur

Schermafbeelding 2019-07-09 om 16.07.45

Bouwen aan de toekomst

Samen met zijn dochter Sarah, die in 2013 de zaak overnam, staat Dirk Dupont aan het hoofd van Dupont’s Kookboetiek. Na 28 jaar op ’t Hoge verhuist de firma binnenkort naar het nieuwe bedrijventerrein De Pluim in Zwevegem. Daar opent de gloednieuwe en ruimere belevingswinkel op 1 oktober de deuren voor het grote publiek. Naast professioneel kookmateriaal kan je er vanaf dit najaar ook terecht voor kookdemo’s, BBQ-workshops en thematische kookevents!

We schrijven 2003. Dirk Dupont vergezelt Peter De Clercq als materiaalverantwoordelijke tijdens het wereldkampioenschap barbecue in Jamaica. Na een tiendaagse strijd halen de Belgen de wereldtitel binnen. Voor Dirk hét startschot van zijn eindeloze passie voor de barbecue.

“Na mijn opleiding aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde ging ik al snel aan de slag; eerst als chef-kok in een bekende feestzaal, daarna bij een Brugs visbedrijf waarmee we tien winkels uit de grond stampten in heel Vlaanderen. Telkens stelde ik vast dat er geen enkele leverancier bestond in klein materiaal voor slagers en traiteurs.” En dus startte Dirk in 1984 zijn eigen zaak. Eerst in zijn garage, vanaf 1991 op ‘t Hoge in Kortrijk. Daar biedt hij samen met zijn dochter Sarah en een dynamisch team professioneel kookmateriaal aan voor professionals en gepassioneerde hobbykoks.

MODERN SPEELGOED

“In die 35 jaar is er heel wat veranderd, ook op het vlak van barbecueën. Waar we het vroeger met basismateriaal moesten doen en constant moesten opletten dat de as van de houtskool niet in het eten waaide, zijn de toestellen nu veel geavanceerder. Betere technieken maken de temperatuurregeling ook veel nauwkeuriger. Met onze nieuwste toestellen kan je bij het bakken de warmte zelfs al digitaal onder controle houden…” Dat we door die moderne technieken de ziel uit de barbecue halen, spreekt Dirk ten stelligste tegen. “Barbecueën is voor mij nog altijd met vuur spelen. Het klopt dat je niet zonder kennis en goed materiaal kunt, maar ook dan kan je er veel liefde en plezier aan blijven beleven. Je moet wat getriggerd zijn om dingen uit te proberen, om met de lucht in je vuur te gaan spelen en de nodige tijd te nemen. De nieuwe materialen nemen mijn passie voor het barbecueën niet weg. Integendeel, ze geven me steeds meer mogelijkheden om te experimenteren.”

ADVIES OP MAAT

Het advies over het juiste barbecuetoestel is er wel niet gemakkelijker op geworden. “Ik luister altijd eerst naar wat de klant van zijn barbecue verwacht. Zo is een gasbarbecue in geëmailleerd staal snel op temperatuur en makkelijk in gebruik. Een keramische houtskoolbarbecue warmt trager op, houdt langer zijn warmte vast, maar vraagt meer barbecueskills. Onder een gesloten deksel droogt je vlees dan weer minder snel uit …”

DE OORSPRONG VAN BARBECUE

Voor de roots van het barbecueën moeten we wellicht naar Amerika, waar piraten op de Caraïbische eilanden vlees op het vuur roosterden of indianen vis boven het vuur hingen. Maar ook in de Afrikaanse cultuur
kennen ze het fenomeen barbecue. ‘Braaien’ heet het in het Zuid-Afrikaans. “Voor mij is dat nog altijd een van de puurste vormen van barbecue”, zegt Dirk Dupont. “In Jamaica gingen we destijds aan de slag met een halve ton gevuld met houtskool. Het was een van de vaste proeven op het WK barbecueën. Zo aten we er kip gevuld met hooi die doordrenkt was met Leffe zonder evenwel in brand te schieten. Origineel en lekker tegelijk, dat kan ik je verzekeren …”